Vranični center in njegovi strahovi

Strah je del naše življenjske izkušnje.

Tako, kot občutimo veselje, žalost, jezo, občutimo tudi strah. To je normalni in naravni del našega doživljanja življenja. Problem nastane edino takrat, ko nas strah obvladuje, celo paralizira in v bistvu odloča, kako bomo delovali in razmišljali.

Ker imamo s strahom običajno neprijetne izkušnje, nas zato pogosto strah že strahu samega. A tako kot pri vseh neprijetnih občutjih tudi za strah velja, da ga lahko obvladamo le, če se zazremo naravnost vanj in pogledamo, kakšna je sploh njegova narava. Bolj, ko poznamo naše strahove, manj škodljivi so za nas in nam lahko celo koristijo.

Human design (HD) je super orodje za spoznavanje in obvladovanje naših strahov (pa tudi tistih, ki niso od nas). Danes bom govorila o tem, kako si lahko z njim pomagaš preko poznavanja svojega vraničnega centra.

A tudi brez poznavanja Human designa si lahko pri obvladovanju strahu pomagaš s to preprosto resnico:

Če RAZMIŠLJAŠ o tem, da te je nečesa strah, ne gre za resničen strah, ki varuje tvoje življenje (varnostni mehanizem preživetja), ampak gre za omejujoče prepričanje.

Lahko se celo zgodi, da sploh ne gre za tvoj strah, ampak za strahove tvoje okolice.

ENERGIJA STRAHU

Če gledamo na strah z vidika našega energijskega ustroja, vidimo, da gre v bistvu za ENERGIJO STRAHU. Ta energija ima različne značilnosti (jakost, stalnost, vsebino), odvisno od tega, katere tematike in izkušnje smo prišli v to življenje doživet in izmojstrit.

Energijski center v našem telesu, ki nosi energije fizičnega strahu, je vranični center (na sliki pobarvan rjavo). To je najstarejši center »zavedanja« v našem telesu (starejši je od 90.000 let) in velja tudi za center intuicije. V njem je zavest preživetja in njegovo poslanstvo je, da nas ščiti pred nevarnostmi. Del te zaščite so zato tudi naši najgloblji (najbolj primarni) strahovi: »Imam dovolj hrane, vode, zavetja, zaščite?«

To ne pomeni, da nimamo drugih strahov, so pa strahovi vraničnega centra najbolj »zdravi« za nas, saj je njihova funkcija skrb za naše preživetje v fizičnem smislu. Nekateri izmed nas imamo vedno ene in iste vranične strahove (se ne spreminjajo v svojih tematikah), jaz jim pravim »hišni strahovi«. Drugim pa se lahko pojavljajo različni strahovi, odvisno od situacij in okolij, v katerih so.

Vranični center - shema.png

Na to, kateri strahovi stalno (ali začasno) domujejo v nas in kakšen je njihov učinek, vplivata predvsem dva dejavnika:

  • definiranost vraničnega centra

  • aktivacija posameznih vrat v vraničnem centru

V tem zapisu bom osvetlila strahove vraničnega centra. Moj namen je, da pričneš na svoje strahove gledati z drugačne perspektive in jih bolje razumeti. To te opolnomoči, da pogumno slediš svojim sanjam in si neustrašen-a v uresničevanju svojega namena.

Če že imaš svojo Human design karto, jo imej ob sebi, ko spoznavaš strahove svojega vraničnega centra. Če je še nimaš, jo lahko brezplačno dobiš TUKAJ.

 

ODPRT VRANIČNI CENTER

 
Vranični center-1.png
 

Če imaš denimo popolnoma odprt vranični center (nobena vrata v njem niso definirana - skrajno levo na zgornji sliki), zlahka občutiš strahove ljudi okoli sebe in celo kolektivne strahove. Zate morda še najbolje velja rek, da te je strah strahu, saj zelo močno doživljaš občutja strahu (odprt center ojača energijo strahu okolja) svoje okolice in celo sveta. Pogosto imaš lahko zato občutek, da nisi varen-a in hrepeniš po varnosti in stabilnosti. To pa lahko iščeš na napačnih krajih in se morda daš v odnose, ki te ne izpolnjujejo, a ti dajejo nek (lažen) občutek varnosti, stabilnosti.

Pomembno je, da se zavedaš, da ta občutja večinoma sploh niso tvoja. Ti si empat za energijo strahu in že samo zavedanje te tvoje odprtosti (in s tem ranljivosti) te osvobaja ujetosti v strahove, ki niso tvoji in te vrne v tvoj center.

Namesto, da si »spužva za strah«, si lahko predstavljaš, da si filmsko platno, na katerem se predvajajo strahovi tvojega okolja. Strahovom zato samo dovoli, da gredo skozi tebe in se ne navezuj na njih. To, da si empat za energijo strahu, pa ne pomeni, da nimaš nobenih svojih strahov, pomeni pa, da tvoji lastni strahovi niso tako fiksni in ponavljajoči, kot pri tistih z definiranimi vraničnim centrom.

Če si prisoten-a s svojim doživljanjem (strahu) in se zavedaš, da strahovi, ki jih občutiš, niso (nujno) tvoji, se osvobodiš stalnega iskanja (občutka) varnosti in tvoje življenje postane mnogo bolj lahkotno in radostno.

Namera za odprt vranični center:

“Naj strahovi drugih ne vplivajo name in naj znam razločiti, kar je moje in kar je od drugih. Naj uporabim svojo pretočnost in modrost za osvoboditev iz ujetosti v strahove. Varen-a sem in zame je poskrbljeno.”

 

NEDEFINIRAN VRANIČNI CENTER

 
Vranični center-2.png
 

Če imaš nedefiniran vranični center (v njem so definirana vsaj ena vrata – slika na sredini), prav tako doživljaš številne strahove iz okolja, kot tisti s popolnoma odprtim centrom in hrepeniš po varnosti. Razlika pa je v tem, da se pri tebi strahovi pojavljajo skozi specifične tematike oz. vsebine. Na to vpliva definicija (aktivacija) vrat v vraničnem centru.

Če imaš recimo definirana vrata 50 in 32 (kot je prikazano na sliki), se bo skozi tvoj stik z ljudmi (tistimi, ki imajo definiran vranični center) aktivirala energija teh vrat in boš občutil-a prav specifičen strah.

Zate je zato tudi dobro, da poznaš svoje »hišne strahove« (strahove definiranih vrat) in nanje gledaš iz energijske perspektive – da je to zgolj (objektivna) energija, ki se v tebi aktivira, ko si v stiku z ljudmi. Ko na strahove gledaš s tega vidika, se osvobodiš ujetosti v energijo strahu in jo lažje spustiš od sebe.

Namera za nedefiniran vranični center:

“Naj bom v zavedanju, da so strahovi le energija, ki je na obisku in ji moram dovoliti, da gre skozi mene. Naj me moj pretok vedno znova osvobodi ujetosti v strahove.”

 

DEFINIRAN VRANIČNI CENTER

 
Vranični center-3.png
 

Če pa imaš vranični center definiran (je pobarvan in povezan z vsaj še enim centrom ter ima definirana vrata), pa pomeni, da imaš močno intuicijo, hkrati pa imaš stalno »prižgane hišne strahove« (tematike vrat, ki so definirana v tvojem vraničnem centru).

Ti strahovi oz. njihove tematike so vedno del tvojega življenja (tako kot močna intuicija) in je pomembno, da se naučiš nanje gledati, kot na objektivno energijo (pritisk strahu) in ne kot na grožnjo. Ni treba, da imajo tvoji strahovi negativen vpliv nate in na tvoje delovanje (razmišljanje in odločanje).

Ko se tega zavedaš, se lahko »prerineš« skozi te strahove (dobesedno potisniti se moraš skozi njih) in te noben strah več ne ustavi. Takrat res pride do izraza tvoja neustrašna narava, ki je tudi lastnost definiranega vraničnega centra.

Definiranost vraničnega centra hkrati pomeni tudi, da nate ne morejo vplivati drugi s svojimi strahovi (ne občutiš njihovih strahov). Ker pa je stalna prisotnost teh strahov včasih zelo neprijetna in naporna, ti predlagam, da večjo težo daješ na svojo močno intuicijo (poglabljaj in neguj stik z njo), kot pa na svoje strahove. Dobro je tudi, da se zavedaš, da tvoj definiran center aktivira odprte in nedefinirane centre ljudi, s katerimi si v stiku in da oni lahko čutijo tvoje strahove. Ti si oddajnik svojih strahov, oni pa so prejemniki.

Namera za definiran vranični center:

“Naj svojih strahov ne jemljem kot dejstva in grožnje, ampak kot na koristne informacije. Naj me moja modrost in intuicija vodita naravnost skozi moje strahove, v svobodo.”

 

strahovi vraničnega centra

Verjetno te zdaj že pošteno zanima, kateri so strahovi vraničnega centra :)

Spodaj na kratko povzemam strahove oz. tematike posameznih vrat tega centra.

Še to, če iz tvojih definiranih vrat izhaja ČRNA črta (kanal), pomeni, da je to energija, ki se je zavedaš v svojem vsakdanjem življenju. V našem primeru so to strahovi. Če pa iz definiranih vrat izhaja RDEČA črta, gre za nezavedne vidike energije strahu, ki so bolj globoko v nas in se jih ne zavedamo toliko. Lahko jih denimo ozavestimo preko drugih oz. njihovih reakcij na naše obnašanje.

VRATA 18

  • Strah pred avtoriteto ali sistemi/strukturami, ki vladajo nad nami. Ta energija nas spodbuja k analiziranju/popravljanju/spreminjanju obstoječih sistemov in avtoritet, ki nam zapovedujejo, kako naj delujemo.

  • Dojemanje avtoritete kot grožnje (nam predstavlja nevarnost) – strah, da naši starši, učitelji, voditelji.. nimajo najboljših namenov.

  • Strah, da lahko zlorabi ali nam namenoma škoduje kdorkoli z vplivom ali močjo

VRATA 28

  • Strah pred nesmislom obstoja (smo brez smisla, namena, smeri) – da naš obstoj ni vreden truda

  • Strah, da se gre v življenju le za preživetje, da ni drugih višjih ciljev in namenov našega obstoja

VRATA 32

  • Strah, da ni dovolj virov, ki bi podpirali vse

  • Miselnost pomanjkanja (v fizičnem smislu)

  • Občutek, da smo sami in nepodprti v tem (fizičnem) življenju (npr. na svoji poklicni poti..)

  • Stanje kronične neodločenosti, ki je posledica strahu pred spremembo/transformacijo (in njenimi tveganji)

VRATA 50

  • Strah pred materialno odgovornostjo za druge (imeti otroke, skrbeti za nekoga v materialmen smislu)

  • Strah pred ustvarjanjem družine, pred poroko, ker to lahko rezultira v otrocih, za katere je potrebno (fizično, materialno) poskrbeti

  • Strah pred prevzemanjem odgovornosti za okolje, za planet Zemljo

VRATA 44

  • Strah, ki izhaja iz težkih izkušenj iz preteklosti – pomanjkanje hrane, denarja, zatočišča

  • Strah pred nezmožnostjo preživetja, ki izvira iz preteklih izkušenj

VRATA 57

  • Strah pred prihodnostjo – da za nas ne bo poskrbljeno

  • Strah pred tem, da nikoli ne bomo varni, preskrbljeni (ne zdaj, ne v prihodnosti)

VRATA 48

  • Strah, da nikoli ne bomo dovolj pametni in dovolj sposobni, da bi lahko preživeli

  • Strah pred nezmožnostjo reševanja izzivov, čeprav imamo vse odgovore in rešitve že v sebi

 

Zavedanje, katere energije stalno nosimo v sebi in za katere energije smo odprti (preko njih okolica vpliva na nas) je torej zelo pomembno tudi za obvladovanje naših strahov.

Bolj, ko poznamo svoj energijski ustroj, bolj smo povezani s svojo modrostjo in intuicijo, ki nas vodita skozi strahove in nas ščitita pred negativnimi vplivi okolja. Naša povezanost s sabo in s svojo močjo pa ima pozitiven vpliv tudi na vse ostale – ne pozabi, da tam, kjer si v svoji Human design shemi definiran-a, vplivaš na svojo okolico.

Objem,

Milena

P.S. Če te zanima tvoj energijski ustroj ali pa bi želel-a premagati nek svoj velik strah, je Human design reading dobra izbira :)

Previous
Previous

Vpliv glasbe in zvokov na vibracijo človeškega telesa

Next
Next

Pozitivna miselnost, ki zares deluje