Vpliv glasbe in zvokov na vibracijo človeškega telesa

Zvok je sam po sebi vibracija in zato ima glasba oziroma določeni zvoki (posamezni toni, harmonije) lahko zelo zdravilen učinek na naše telo (fizično, energijsko, čustveno) in naš um.

Glasba nas lahko pomirja, lahko pa služi tudi kot orodje za aktivacijo.

Pomaga pri koncentraciji, vzpostavljanju stika s sabo (tudi določenimi razpoloženji) in višjimi dimenzijami ter pri odpiranju za navdih.

Glasba ima blagodejen učinek na našo ustvarjalnost in dobro je, če si izberemo “projektno glasbo” za delo, ki se ga lotevamo. Ta glasba naj bo tista, ki jo najbolje čutimo za to aktivnost, le tako nas bo energijsko (vibracijsko) podpirala pri naši ustvarjalnosti, koncentraciji in navdihu v tem projektu.

Tu bi dodala še en namig in sicer je priporočljivo, da se za namene umirjanja in koncentracije posluša glasbo brez besedila (melodije, zvoke uglašene na določene frekvenco, klasično glasbo..).

V nadaljevanju razložim, kakšna glasba je priporočljiva za dvig vibracije in vzpostavitev povezanosti s svojim telesom.

 
ervo-rocks-Zam8TvEgN5o-unsplash.jpg
 

BINAURALNI ZVOKI

Vsako uho neodvisno zaznava zvoke, ki povzročajo različne učinke v različnih delih možganov. Informacije, ki jih sprejme vsako uho, nato predelajo možgani. S primerjavo živčnih impulzov, ki jih proizvedejo naša ušesa, interpretirajo vse vidike zvočnega valovanja oz. vibracije. Ta pojav imenujemo binauralno zlitje.

V 50. letih 20. stoletja je Robert Monroe, raziskovalec spremenjenih stanj zavesti, med preučevanjem možganske stimulacije odkril, da je mogoče s pomočjo specifičnih vzorcev binauralnih zvokov optimizirati in izboljšati možganske sposobnosti posameznikov.

Med učinki binauralnih zvokov/tonov so spremembe v stanjih vznemirjenja in osredotočenosti ter v ravneh naše zavesti. S tem se med drugim odpira pot za stanje sproščenosti, zmanjšanje stresa, obvladovanje bolečine in boljše spanje.

Binauralni ritmi vplivajo na možgane skozi prepletanje z možganskim valovanjem. Naši možgani se ob poslušanju teh zvokov pričnejo takoj usklajevati z njimi in ustvarjati sozvočje (resonanco).

Raziskave so pokazale, da se je ljudem, ki so dalj časa (30 min in več) poslušali binauralne tone, možganska aktivnost zelo povečala in povezava med levo ter desno polovico je bila veliko hitrejša in močnejša kot običajno.

Binauralne zvoke lahko danes najdemo v številnih posebej prilagojenih zvočnih posnetkih, ki so lahko še dodatno prirejeni za določene namene (umirjanje, sproščenost, koncentracijo..). Če v svoj priljubljeni glasbeni brskalnik vpišeš “Binaural beats”, boš dobil- a malo morje zadetkov :)

Binauralni zvoki so lahko uglašeni na določene frekvence, ki še dodatno podpirajo želena stanja in nas tudi zdravijo.

 
schumann-resonance-consciousness.jpg
 

SCHUMANNOVA RESONANCA

UGLAŠENOST NA FREKVENCO PLANETA ZEMLJA - 8Hz

Nemški znanstvenik Winfried Otto Schumann je matematično določil frekvenco naravne zemljine atmosferske aktivnosti. Ta je odvisna od površine in medsebojne oddaljenosti Zemlje ter spodnje plasti ionosfere, ki s svojimi dimenzijami in lastnostmi tvorita velik naravni kondenzator.

Posledica tega je naravni elektromagnetni val Schumannove resonance 7,83 Hz, ki je zemljina atmosferska značilnost in ustvarja za življenje ugodno biosfero. Ta naravna frekvenca Zemlje oz. zemljin srčni utrip, je konstantna, to je 7,83 Hz oz. 8 Hz .

Ima stalno dnevno nihanje (plus minus pol herca) zaradi klimatskih sprememb, lokalnega stanja neviht s strelami, sončeve aktivnosti, luninih ciklusov, ciklusov menjave dneva in noči in še mnogih drugih dejavnikov.

Gre za zelo nežen, pomirjujoč impulz, ki je vseprisoten in merljiv.

V zadnjih letih opažamo povečana nihanja Schumannove resonance, kar se pri ljudeh izraža v motnjah spanja, motnjah v delovanju spomina, zvonenju v ušesih, večji občutljivosti na zvok, vrtoglavici, večji utrujenosti.. Je pa ta pojav povezan z dvigom vibracije planeta Zemlje.

Ta frekvenca je neslišna za naše uho, a lahko slišimo njegove harmonije: 72 Hz, 144 Hz, 256 Hz, 432 Hz, ki imajo enak učinek. Narava v celoti (zvoki delfinov, kitov, ptic..) vibrira na frekvenci 8 Hz.

Schumannova resonanca pri ljudeh spodbuja alfa (8-12 Hz) in theta (4-8 Hz) valove v možganih in telesnih celicah. Povezuje obe možganski polovici, z njo občutimo mir in harmonijo. Povezani smo z naravo in sami s sabo. 8Hz je tudi prvinski zapis celic, ki omogoča zdravo izmenjavo kisika in hranil skozi celične membrane.

V 60-ih letih sta Dr. Puharich in Dr. John Taylor odkrila, da je 8 nihajev na sekundo (8Hz) prav tako frekvenca, ki spodbuja možgane k aktiviranju super občutljivih sposobnosti kot so telepatija, telekineza, videnje na daljavo in druge speče sposobnosti v vsakomur od nas.

Znanstvene raziskave so tudi pokazale, da frekvenca 8 Hz odbija škodljive frekvence mobitelov, mikrovalov

VIBRACIJA GLASBE, KI JO POSLUŠAMO, POMEMBNO VPLIVA NA NAŠO VIBRACIJO

Glasba, ki je uglašena na frekvenco 432 Hz (ton A), velja za naravni standard glasbene uglasitve. Ta frekvenca je ekvivalent frekvenci zemlje (8 Hz).

Do konca II svetovne vojne so na to frekvenco uglaševali večino glasbenih instrumentov in veliki svetovni skladatelji so komponirali svojo glasbo v uglasitvi na 432 Hz. Med njimi sta bila Verdi in Mozart, ki sta svojo glasbo uglaševala na to frekvenco zaradi zdravilnih učinkov in drugih pozitivnih vplivov, ki jih je imela na občinstvo.

Primerjava vodne molekule izpostavljene frekvenci 432Hz in 440Hz, ki je današnji ISO standard za uglaševanje.

Primerjava vodne molekule izpostavljene frekvenci 432Hz in 440Hz, ki je današnji ISO standard za uglaševanje.

Sprememba standarda s 432 Hz na 440 Hz

Današnji svetovni standard za uglasitev glasbil znaša 440 Hz, kar vodi do povečanja dejavnosti leve možganske polovice in s tem povzroči povečanje beta stanja. To je neuravnoteženo stanje, saj spodbuja levo polovico možganov (racio), medtem, ko smo vse manj povezani z desnim delom (kreativnost, intuicija..).

Vsa glasba, ki jo danes slišimo na radijskih postajah, je uglašena na frekvenco 440 Hz, ki ni naravna.

Obstajajo načini, kako se lahko to glasbo pretvori na frekvenco 432 Hz (dostopni so računalniški programi in telefonske aplikacije za pretvorbe). So pa tudi že radijske postaje, ki predvajajo glasbo, ki je uglašena na 432 Hz. Za primer navajam dve radijski aplikaciji za telefon: radio.net (s frekvenco 432 Hz) in positivity radio (s frekvenco 528Hz).

Na voljo so tudi posnetki z binauralnimi zvoki uglašenimi na 432 Hz (primer). Prav tako so instrumenti, ki se uporabljajo pri zvočnih kopelih in terapijah, večinoma uglašeni na to frekvenco.

VPLIV VIBRACIJE ZEMLJE NA VIBRACIJO ČLOVEŠKEGA TELESA

Zemljini zdravilni bioritmi na valovni dolžini 8Hz se občasno pojavijo v vsakem človeku (recimo med meditacijo, med sproščanjem v naravi..). Takrat srčno-frekvenčna variabilnost človeka bije v ritmu približno 8Hz, kolikor znaša Schumannova resonanca. Drugače povedano, utrip našega srca se uskladi z utripom Zemlje.

Kadar je delovanje srca in možganov usklajeno s frekvencami planeta Zemlja, nastaja zdravilno območje, v katerem se obnavljajo človekovi duševni in telesni procesi. Takrat smo v globoki povezanosti s sabo, svojim centrom in imamo večje zavedanje svoje modrosti, intuicije ter poslanstva.

Schumannovo vibracijo si krepimo, če se ozemljujemo - povezujemo z elementom zemlje, hodimo bosi po gozdu, po travi, po plaži.., ležimo na zemlji, vrtnarimo.. Na ta način se otresemo tudi škodljivih vibracij sevanja iz našega okolja.

Če ne moremo iti fizično v naravo, si lahko naravo in njeno vibracijo prinesemo v svoj dom, predvsem preko že omenjene glasbe uglašene na 432 Hz, preko cvetja, elementa vode, kristalov, eteričnih olj..

 
solfeggio-frequency
 

FREKVENCA LJUBEZNI

SOLFEGGIO FREKVENCA - 528Hz

Frekvenca ljubezni, ki velja za »čudežen zvok«, izvira iz glasbene lestvice Solfeggio in vibrira s 528 Hz (ton A=444Hz). Ta frekvenca ima moč, da popravi in obnovi poškodovano DNA, nam prinese mir in harmonijo ter vzpostavi ravnovesje v nas in okoli nas.

Frekvence Solfeggio lestvice so uporabljali antični duhovniki in zdravilci v naprednih civilizacijah, da so manifestirali čudeže in ustvarjali blagoslove.

Matematik in znanstvenik Victor Showell opisuje frekvenco 528 Hz kot temeljnega pomena za starodavne Pi, Phi in zlati rez. Dokazal je, da je frekvenca 528 Hz bistvena za sveto geometrijo krogov in spiral ter je v skladu z DNA strukturo. Če seštejemo števila 528 (5 + 2 + 8 = 15; in 1 + 5 = 6) dobimo število 6, kar predstavlja fizično manifestacijo. Simbol 6 odraža »spiralo navzdol od nebes v center zemlje«. V skladu z zakoni fizike je frekvenca ljubezni osnova za odraz vsake snovi in ​​energije v realnost.

Leta 2010 so z zvoki uglašenimi na frekvenco 528 Hz ter drugimi toni Solfeggio lestvice očistili naftno onesnaženje vode v Mehiškem zalivu.

Tudi na to frekvenco se da uglasiti instrumente in glasbo, ki jo poslušamo. Prav tako obstaja glasba, ki je uglašena na frekvenco 528Hz (na voljo so tudi meditacije z zvoki uglašenimi na 528 Hz) in tudi nekatere radijske postaje predvajajo izključno glasbo uglašeno na frekvenco ljubezni.

Paul McCartney in John Lennon sta denimo nekatere svoje pesmi posnela na frekvenci 528Hz (več o tem) in nista edina glasbena “sodobnika”, ki sta se poslužila te frekvence.

solfeggio harmonies.jfif

Obstaja 9 harmonij oz. “čistih tonov”, ki vibrirajo na frekvenci ljubezni. Najbolj znan je 528Hz, ki ga tudi sama redno poslušam. Tako kot pri 432Hz, če vtipkaš v svoj glasbeni brskalnik “Solfeggio frequency”, dobiš nemalo zadetkov.

Priporočam, da k svojemu iskanju dodaš še binauralne tone, ki bodo okrepili učinek teh frekvenc.

 

Primeri glasbe uglašene na 432Hz in 528Hz

Seveda obstaja še mnogo drugih frekvenc, ki spodbujajo določeno možgansko valovanje in stanja naše zavesti. Naše čakre denimo vibrirajo vsaka na svoji frekvenci in če se želimo posvetiti določeni čakri, lahko poslušamo glasbo uglašeno na njeno frekvenco..

Za začetek raziskovanja vibracij skozi glasbo ti spodaj predajam nekaj predlogov glasbe, ki jo tudi sama redno poslušam. Verjamem da, po tem, ko odkriješ ta svet in doživiš pozitivne učinke takšne glasbe, ni več poti nazaj in frekvence, kot so 432Hz ter 528Hz postanejo glasbena stalnica v tvojem življenju :)

Previous
Previous

Poznaš svoj Human design tip?

Next
Next

Vranični center in njegovi strahovi