Moje misli lahko delujejo zame, ne proti meni

Na podlagi miselnega okvirja, ki se oblikuje že v ranem otroštvu, iz trenutka v trenutek osmišljamo svoje izkušnje. Kot da bi bil naš um komentator vseh dogodkov, s katerimi se srečamo.

Naše misli imajo zato zelo močan vpliv na to, kako se počutimo in kako se obnašamo.

Misel je električno polje

Gotovo veš, da vse, kar obstaja, vibrira. Vibrira v nekem ritmu, v valovanju. To valovanje imenujemo frekvenca in ga lahko tudi izmerimo.

Človeško telo, ki je v popolni harmoniji s svojo dušo, vibrira na frekvenci 62-68 Hz. Frekvenca, ki je nižja od te vrednosti, velja za nižjo vibracijo in je škodljiva za človeško telo. Kadar smo dlje časa v nižji vibraciji, se v naših celicah pričnejo dogajati mutacije, naše počutje je slabo, nagnjeni smo k depresiji..

Ker se realnost okoli nas odziva na našo vibracijo, je tudi naše doživljanje sveta odvisno od naše vibracije. Smo kot živi magneti in če smo v nizkih vibracijah, k sebi pritegnemo izkušnje, ki vibrirajo v nizkih vibracijah.

NAŠE MISLI nas najpogosteje spravijo v STRES IN nizko vibracijo

Misel velja za najvišjo obliko vibracije. Je sveta informacija, ki kreira našo realnost. Zato se vibracija našega telesa dobesedno spreminja s spreminjanjem naših misli.

 
couponupto-1-zrcal.jpg

Negativna miselnost (usmerjenost v skrbi, obsodbe do sebe in drugih, pesimizem, stalno jamranje..) zniža našo vibracijo za 10-12 Hz, medtem, ko jo pozitivno naravnana miselnost (sprejemanje sebe in svojih stanj, osredotočenost na dobro v situacijah, prakticiranje hvaležnosti,..) zviša za 10-15 Hz.

Zato pozitivna miselnost ni nek larifari. Vsaka pozitivna misel šteje. Vsaka afirmacija, ki te podpre, šteje.

Toda, kljub temu, da se zavedamo moči naših misli in se trudimo s pozitivno miselnostjo, nas še vedno misli (pre)pogosto "ugrabijo". Odpeljejo nas v svoje "mračne tunele" in nas držijo v primežu skrbi, omejujočih prepričanj, strahov in težkih zgodb iz preteklosti.

 

PRISOTNO ZAVEDANJE MISLI VODI V OSVOBODITEV

Zato je zelo zelo zelo pomembno, da se redno ukvarjamo s svojimi mislimi. Brez zavedanja lastnih misli, ni (zavedanja) svobode in ni notranjega miru.

To počnemo tako, da:

  • se zavedamo, da MI NISMO NAŠE MISLI

  • smo redno V STIKU s svojim doživljanjem (svojimi mislimi, čustvi, občutki)

  • OPAZUJEMO svoje miselne tokove, kdaj se sprožijo, kam nas vodijo..

  • vse to počnemo s PRIJAZNO POZORNOSTJO

  • smo POTRPEŽLJIVI do sebe, do svojih misli in do svojih procesov

Več napotkov o tem, kako poskrbeti, da nas misli ne obvladujejo, je v brezplačnem priročniku EKSPRESNO ANTISTRESNO.

S tem, ko se zavemo misli in podob, ki pridejo v naš um in nato pozornost vračamo k telesu, k sedanjemu trenutku, se lahko od njih nekoliko odmaknemo in nanje gledamo z distanco, bolj objektivno.

Ta distanca nam omogoča, da vidimo tudi druge načine razmišljanja o neki situaciji in se osvobodimo tiranije starih miselnih vzorcev, ki avtomatsko vstopajo v naš um.

KO OPAZUJEM MISLI, PREPOZNAM TUDI OMEJUJOČA PREPRIČANJA

Veliko naših prepričanj o sebi, o drugih in o svetu je prenesenih od drugod (smo jih dobili od staršev, vrstnikov, učiteljev..). Skozi čas smo jih ponotranjili - postala so del našega miselnega okvirja, naše osebnosti. O njih ne dvomimo.

Bolj kot nam naša prepričanja kažejo popačeno podobo sebe in sveta („nisem vreden-a, nihče me ne more imeti rad, življenje je trpljenje, svet me ogroža,..“), bolj stresne so za nas situacije (smo ves čas na trnih, v strahu..) in bolj nas ta naša prepričanja ovirajo pri napredku.

Dobra novica pa je, da svoja prepričanja lahko spremenimo v takšna, ki nas podpirajo. Prvi korak k temu je, da se jih zavemo (preko zavedanja in opazovanja svojih misli) in jih sprejmemo kot zgolj prepričanja – miselni okvir, ki ni nujno resnica.

KLJUČEN JE PRIJATELJSKI ODNOS

Za to, da se osvobodimo ujetosti v škodljive miselne vzorce in nas naše misli ne spravljajo v stres, je pomembno, da osvojimo distanco do svojih misli - da postanemo njihovi opazovalci. Da nismo eno z njimi.

Opazovanje misli nam nudi bolj jasno sliko, o tem, kaj se v našem umu dogaja (tako lahko prepoznamo tudi svoja omejujoča prepričanja) hkrati pa nam omogoča, da ravnamo drugače: bolj zavestno in ne avtomatsko, pod vplivom zastarelih (in pogosto nezdravih) miselnih vzorcev.

A najpomembnejši pri vsem tem je prijateljski odnos do sebe in naših miselnih procesov.

Slednjega nujno potrebujemo (vz)gojiti tako pri opazovanju misli kot pri prepoznavanju in spreminjanju omejujočih prepričanj. Radovednost, potrpežljivost in sprejemanje so ključ do dolgoročnega uspeha.

 
EKSPRESNO ANTISTRESNO

NAJ TEORIJA POSTANE PRAKSA

Načine, kako lahko učinkovito umiriš svoje živahne misli in poskrbiš, da se iz tvojih stresorjev spremenijo v tvoje zaveznike, sem združila v brezplačnem priročniku ESKPRESNO ANTISTRESNO. V njem so predstavljeni glavni elementi učinkovite protistresne obrambe, vsebuje pa tudi praktične napotke za obvladanje različnih vrst stresa in življenje iz pristne povezanosti s sabo.

Previous
Previous

Ko se osvobodim omejujočih prepričanj, osvobodim svojo energijo.